Eleksikon.dk

De 7 kunstarter

De 7 kunstarter, maleri, skulptur, literatur, arkitektur, teater, film, og musik, er ikke nedfældet af en enkelt person eller gruppe. De er snarere kulturelle koncepter, der er udviklet over tid og kan spores tilbage til oldtiden. Ideen om at adskille kunst i specifikke kategorier og klassificere dem som “de 7 kunstarter” kan spores tilbage til antikken, hvor de Græske filosoffer og kunstkritikere diskuterede kunst og skønhed. Denne tankegang blev senere videreført af romerne og var en del af den europæiske kunsthistorie og kultur i flere århundreder.

De 7 kunstarter fra oldtidens Grækenland var

  • Skulptur
  • Arkitektur
  • Musik
  • Tragédi
  • Komédi
  • Rhapsodos
  • Bildende kunst.
Græske skulptører skabte statuer af guder, helte og mennesker, som ofte blev placeret i tempelkomplekser eller offentlige pladser.
Græske bygninger var ofte bygget i en klassisk stil, kendt som den græske orden, med kolonner, frie facader og en symmetrisk layout.

Græske musikere skrev og spillede musik for at underholde og for at ære guderne. Musik blev ofte spillet ved religiøse ceremonier og teaterforestillinger.

Tragédi eller Tragédie var en form for teater, hvor skuespillere optrådte i kostumer og maske, og fortalte historier om guder og helte med alvorlige temaer og en tragisk slutning.
Komédie var en form for teater, hvor skuespillere optrådte i kostumer og maske, og fortalte historier med komiske temaer og en lykkelig slutning.
Rhapsodos var en form for poesi recitation, hvor en poet, kaldet en rhapsodos, reciteret epos, dikt eller sagnet fra hukommelse.
Bildende kunst var en kunstform, hvor kunstnere skabte billeder med farver på lærred eller vægge. Græske malere skabte billeder af guder, helte og mennesker, ofte med en religiøs eller mitologisk tema.

Skulptur

Skulptur er en kunstform, hvor kunstneren skaber tre-dimensionale objekter ved at forme materialer som træ, jern, sten eller plast.

Literatur

Literatur er en kunstform, hvor forfattere skriver bøger, noveller, digte og andre tekster med det formål at underholde, informere eller udtrykke følelser eller idéer.

Arkitektur

Arkitektur er en kunstform, hvor arkitekter skaber bygninger og rum, der er både funktionelle og estetisk tiltalende.

Teater

Teater er en kunstform, hvor skuespillere, instruktører og scenografer samarbejder om at skabe levende scenepræsentationer for et publikum.

Musik

Film: Film er en kunstform, hvor instruktører, skuespillere og teknikere samarbejder om at skabe bevægende billeder, der fortæller en historie eller udtrykker en idé.

Film

Film er en kunstform, hvor instruktører, skuespillere og teknikere samarbejder om at skabe bevægende billeder, der fortæller en historie eller udtrykker en idé.

Filmens kunst

Før filmen var der flere andre kunstformer og metoder til at fortælle historier og formidle budskaber gennem bevægelse og billeder. Nogle eksempler er teater, dans, og billedkunst. Teatret, som kan spores tilbage til oldtiden, har altid været en populær form for underholdning, hvor skuespillere optrådte foran et publikum for at fortælle en historie eller udtrykke følelser. Teater var populært i Grækenland og Romerriget, og teatertraditionen fortsatte i Europa i mange århundreder. Dans, som også kan spores tilbage til oldtiden, er en form for kropssprog, hvor bevægelser og gestikulationer kan fortælle en historie eller udtrykke følelser. Dans var populært i mange kulturer, inklusiv i Grækenland, Egypten og Indien. Billedkunst, som kan spores tilbage til oldtiden, er en kunstform, hvor kunstnere skaber billeder med farver på lærred eller vægge. Billedkunst var populært i oldtidens Grækenland, Egypten, og Romerriget. Alle disse kunstformer var populære før filmen og har stadig en plads i kulturen i dag.